Aina Sandnes Røste og Harald Hauge ledet direktesendingen fra Storstuggu under årets 17. mai. Foto: Ren Røros Frontal.

En annerledes 17. mai krevde nye tanker og ideer, og årets feiring førte til at flere fikk med seg mer av det som tradisjonelt foregår på nasjonaldagen. Med digitale verktøy og film fikk rørosingene en feiring de sent vil glemme.

– Dette var en fin anledning til å vise rørosingene hva som faktisk skjer på 17. mai. For hvem har egentlig sett hvordan salutten eller kiminga i kirketårnet foregår? Her fikk vi muligheten til å invitere med folk inn der det normalt bare er noen få mennesker som utfører et oppdrag.

Rulle Smith er teaterinstruktør, og forteller at 17. maikomiteen måtte legge hodene i bløt da koronasituasjonen gjorde barnetog og familieshow umulig. Hvordan kunne de lage en følelse av å være sammen hver for oss?

– På et av møtene i komiteen kom forslaget om å live-streame et show fra Storstuggu. I et samarbeid mellom 17. mai-komiteen, Røros kommune, Røros Teknikk as og Ren Røros Frontal og med økonomisk støtte fra RørosBanken kunne vi både lage innhold og avvikle en livesending.

Alle tradisjonene – rett hjem i stua

Christian Thørn Bakken jobber til daglig hos Ren Røros Digital, og var også med i 17. maikomiteen. Sammen med Ren Røros Frontal og Røros Teknikk bidro han med sin kunnskap om det digitale.

Gjennom hele dagen ble alle vanlige 17. mai-tradisjoner filmet; flaggheising og et lite tog i Røros-gatene med speidere og janitsjar, kransenedleggelser og 17. mai-tale av fire elever fra 7. klasse. Det hele ble til et sammensatt show der Aina Sandnes Røste og Harald Hauge var programledere fra studioet på Storstuggu. Showet ble sendt live med kulturinnslag og taler, i tillegg til innslag av det som hadde foregått tidligere på dagen.

Streaming fra Storstuggu settes opp. Foto: Ren Røros Frontal

RørosTeknikk og Ren Røros Frontal samarbeidet tett om den tekniske løsningen da 17. mai ble sendt live fra Storstuggu. Det er mye utstyr og mange ressurser som skulle til for å få dette til å fungere. Kulturhuset på Røros slik du kanskje ikke har sett det før? Foto: Ren Røros Frontal.

Mange skal ha takk

Selv kunne ikke Rulle være til stede, men skryter av samarbeidspartnere og tilgangen på talenter i regionen som nå fikk en sjanse til å vise seg fram.

Siden jeg ikke kunne være der, ble det viktig for meg at vi fant folk jeg kunne stole på. Det gjorde vi med Røros Teknikk og Ren Røros Frontal. Jeg var så nervøs om morgenen, men etterpå var jeg bare så lykkelig og stolt, for bedre enn dette kunne det jo ikke gå!

Hun sier det var ekstra gøy å trekke fram Andre Løkken og Andrea Läth på fiolin, og ble rørt både av talen til 7. klassingene og russen. I tillegg synes hun det var et høydepunkt å se Bergstadkoret fremføre «Folketonen» av Hekla Stålstrenga.

Dagens beste bilde var Rørossangen av Røros Sangforening der de sto på Slegghaugene med Bergstadens Ziir i bakgrunnen. Bedre bilderegi kunne det ikke blitt, mener Rulle og skryter av Kurt Näslund, som har laget innslaget.

Rulle mener det er mange som skal ha takk for samarbeidet, både i 17. maikomiteen, kommunen, Rørosbanken, hos Røros Teknikk og Ren Røros Frontal. Hun sier at samarbeidet har gitt mersmak, så det er slett ikke sikkert det er siste gang vi har sett denne typen lokal live-sending.

Filmet du da dere sang?

Klokken 13.00 på 17. mai ble alle i hele Norge invitert til å synge «Ja, vi elsker» – samtidig og sammen, men hver for oss. Gjorde du og de du var sammen med det? Og filmet du det?

Vil du dele det øyeblikket med resten av Røros? I så fall vil vi gjerne ha filmen din!

Vi i Ren Røros Frontal lager nå en liten film til minne om 17. mai 2020. Vi vil gjerne ha materiale fra deg. Send film eller bilder til oss senest innen 1. juni, så tar vi det med oss videre.