En dramatisk spillefilm og en like dramatisk dokumentarserie om modige norske menn og kvinners innsats med livet på spill for å redde hele Norges gullbeholdning unna tyskernes angrep våren 1940. Se dem på Viaplay nå i din Telia Play.

Filmen Gulltransporten

Ingeniør Fredrik Haslund var ingen modig mann. Likevel fikk han ansvaret for å redde hele Norges gullbeholdning unna de tyske troppene som inntok landet i april 1940. En ganske enorm oppgave for en helt vanlig mann og noe som gjorde ham til en av landets mest ettersøkte menn.

Med livet som innsats og med tyske tropper både i hælene og på vingene over hodet på seg, ledet han gulltransporten nordover i landet. Han har gode hjelpere med seg, men å frakte hele 49 tonn med gullbarrer fordelt i 1542 trekasser, som alle sammen skulle gjøres nøye rede for, ble en tidkrevende og farefull ferd der de flere ganger ble tatt under tysk angrep.

Modige menn og kvinner fraktet gullet ut av hovedstaden med lastebiler samtidig som tyske soldater marsjerte inn. Fra Lillehammer ble den verdifulle lastet fraktet med tog, mens tyske fallskjermsoldater og kampfly gjorde alt de kunne for å stoppe gulltransporten. Den norske gullbeholdningen og mange millioner kroner ville ha avgjørende betydning for å finansiere en norsk motstandskamp.

Under den massive bombinga av Molde klarte Fredrik Haslund å få 33 tonn gull i sikkerhet om bord på to britiske kryssere som Kongen flyktet med. Tilbake står de med 17 tonn gull i det tyske bomberegnet. Klarer de å få alt gullet ut av et Norge i brennende krig?

Norsk thriller fra 2022. Anbefalt aldersgrense 12 år. På Viaplay nå.
Lengde: 1 time 57 minutter.
Regissør: Hallvard Bræin
Med: Jon Øigarden, Eivind Sander, Sven Nordin, Axel Bøyum, Morten Svartveit, Ida Elise Broch, Anatole Taubman, Bjørnar Bruun, Pål Nordvi.

Gulltransporten_FluktenMedNorgesGull

Dokumentaren Flukten med Norges gull

Flukten med Norges gull er en dokumentarserie i tre deler som forteller hvordan den norske regjeringen gjennom en hemmelig operasjon utført av en gruppe helt usannsynlige mennesker, klarte å smugle mange tonn med gull ut av landet samtidig som nazistenes invaderte store deler av landet de første dramatiske krigsdagene i april 1940.

Nazi-Tyskland trengte det norske gullet for å finansiere sin krigføring i hele verden. Hvis de norske hverdagsheltene klarte å redde alt gullet unna tyskerne, ville det være et nederlag for Hitler og svekke krigføringen hans. Samtidig ville det styrke Norges posisjon både under og etter krigen.

Underveis må gullet midlertidig oppbevares i et bankhvelv på Lillehammer. Tyskerne nærmer seg, og tog, soldater, politimenn og bankansatte må få gullet videre. Men hva gjør de når banksjefen har glemt koden?

Norsk dokumentarserie laget i 2022. På Viaplay nå.
Regissører er Elisabeth Bergaust og Eirik Aure