Snart er det sommerferie og lange late dager der du kan gjøre akkurat hva du vil. Foto: Telia.

Endelig sommerferie og lange lyse dager der du kan gjøre akkurat hva du vil. Kanskje skal du ut og reise, på tur i villmark eller slappe av hjemme eller på hytta. Noen ganger er det også deilig å bare ha lov til å ligge på sofaen eller solsengen å se en god serie. Vi har plukket ut de beste strømmetipsene akkurat nå. Og i sommer har vi valgt ut de beste dokumentarene – fordi virkeligheten kan overgå dine villeste fantasier. Velkommen til dokusommer!

Snille piker: Hendelsene på YFZ Ranch

YFZ Ranch – Yearning for Zion Ranch – var et stort område nordøst for Eldorado i Texas. Her hadde den fundamentalistiske kristne sekten Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints bygd et stort tempel, og rundt 700 sektmedlemmer bodde på området. Warren Jeffs var sektens ubestridte leder. Etter rapporter om fysisk og seksuelt misbruk av en 16 år gammel jente ved YFZ Ranch tidlig i 2008, startet myndighetene en etterforskning. Dokumentarserien ser nærmere på Warren Jeffs’ vei til topps i FLDS-sekten og den sjokkerende kriminalrettssaken mot ham.
Snille piker: Hendelsene på YFZ Ranch ser du på Netflix.

Mr. Good – Gåten Eirik Jensen

I en fengselscelle sitter den tidligere politikjendisen Erik Jensen prøver å forklare den uretten som han mener er begått mot ham. Fra fengselscellen forteller politimannen som er dømt til 21 års fengsel sin egen versjon av historien. Serien er drivende godt fortalt, mange tidligere kolleger, venner og kjente politisjefer blir intervjuet og deler sitt inntrykk av politimannen som fikk utmerkelse av kongen for sin innsats. De mange arkivopptakene, nyhetsinnslagene, rekonstruksjoner og intervjuer med nære familiemedlemmer som søster og mor, gjør at vi blir bedre kjent med gåten Erik Jensen. Tidligere kriminelle og advokater kommer også til orde. Her får du rett og slett et sjeldent blikk inn i en underverden i Norge som ellers er ukjent for de fleste. Har du noen gang hørt om Nordlandsmafiaen? Se serien og vurder selv om gåten Jensen er purk eller skurk.
Mr. Good – Gåten Eirik Jensen ser du på Netflix.

Servant of the people (Folkets tjener)

Ok, ok! Først og fremst skal vi skynde oss og si at dette IKKE er dokumentar, men derimot ren satire og underholdning. Men også i en fiksjonsserie kan virkeligheten overgå fantasien. For dette er virkelig god politisk satire. Serien fra 2015 er høyst aktuell i dagens verdensituasjon og du kan lære mye av den. Først og fremst blir du bedre kjent med den politiske bakgrunnen og historien til Ukraina. Dessuten er serien Folkets Tjener ustyrtelig morsom. I serien spiller Volodymyr Zelenskyj hovedrollen som Ukranias president. Bare noen få måneder etter at Volodymyr Zelenskyj avsluttet innspillingen av siste sesong av serien var han Ukrainas lovlig valgte president. Og han politiske parti het Folkets Tjener.
Servant of the people (Folkets tjener) ser du på HBO.

Dokumentarer på NRK

NRK har et fyldig arkiv av eldre og ny underholdning og dokumentarer, og du finner det på https://tv.nrk.no/. Her kan du søke etter programmer og serier du har gått glipp av eller eldre produksjoner du gjerne vil se igjen. Under dokumentarer finner du et bredt utvalg av dokumentarer av høy kvalitet. Fikk du med deg dokumentarserien om popsuksessen A-ha? Den heter «A-ha – historien om tidenes norske popgruppe», der du blir bedre kjent med de tre sterke personlighetene. Mange av oss har den kalde krigen i frisk erindring. Dessverre er mye av tematikken herfra blitt aktuell igjen. I den svenske dokumentarserien «Hemmelig Hav» får vi høre historien om to svenske jenter i havsnød i Ålandshavet. De blir reddet av et sovjetisk skip. Først i dag, 35 år senere, kan de fortelle hva som egentlig skjedde.
Se dokumentarer og mye annet innhold på https://tv.nrk.no/

HBO Kids

Og vi skal selvsagt ikke glemme barna i sommer! Visste du at det i HBO Max har en egen strømmetjeneste med gode barneprogrammer? Den heter HBO Kids og er spekket med knallgod underholdning. Og du kan trygt låne nettbrettet, mobiltelefonen eller fjernkontrollen til TV-en til barna, for HBO har en egen funksjon for foreldrekontroll, der du kan sikre at de minste ikke får se underholdning som ikke er egnet for dem, men bare de seriene og filmene som passer for aldersgruppen. Her finner du klassikere som Istid-filmene, Sesame Street, Pingu, Looney Toones og nyere serier som Grizzy og lemmingene. Vi kan garantere deg at også de voksne får lyst til å se med!
Sjekk ut HBO Kids på HBO Max.

Er du uten internettforbindelse i sommerferien? Ikke noe problem. Les om hvordan du laster ned innholdet og tar det med deg offline der du er.