Foto: Ren Røros Frontal

Her er tre ting du kanskje ikke visste om fibernett.

1. Fibernett er distriktspolitikk

Å bygge ut fiber er distriktspolitikk. Du kan gjøre den samme jobben på hjemmekontoret i Dalsbygda som du kan på et kontor i Oslo. Fiber er med og sikrer og trygger bosetting. Vi ser også et økende behov for bredbånd i utviklingen av gårdsbruk, bl.a. gjennom økt robotisering. Denne utviklingen er ikke mulig uten en stabil bredbåndsforbindelse.

2. Fibernett overfører data med lysets hastighet

Det sier i grunnen alt. Jo fortere du klarer å dele opp signalet i lys/ikke lys, jo raskere går signalet. Hver bølgelengde har sin farge. Kapasiteten i en fiberkabel kan utvides ved å sende datasignaler i flere bølgelengder, det vil si i flere farger. Sentralene i Osloveien, på Glåmos, Brekken og Os er forberedt på å kunne øke hastigheten i takt med etterspørselen hos kunden.

3. Uten fibernett ville vi ikke hatt mobilnett

Visste du at uten fiber, ville vi ikke hatt mobilnett? Det nye 5G-nettet er helt avhengig av fiber. Hovedmastene er koblet sammen med fiber, og det er et ønske fra mobilselskapene at alle master skal være tilkoblet fiber. Mobilnettet har ikke plass til all data- og mobilbruken. Derfor er det viktig med fiber både mellom mastene og ut til der folk er, slik at 4G og 5G blir et supplement til hjemmenettverket. Derfor merker du ingen forskjell på oppkoblingen din, enten du er hjemme eller på farten. Når mobiltelefonen din er hjemme eller på jobben og er koblet til Wi-Fi, er den helt avhengig av kapasiteten som finnes i fiber. Så langt vi kan se inn i fremtiden, kan vi ikke basere oss på 5G bare via radiobårne signaler.

Hvorfor fiber? Foto: Ren Røros Frontal.

Foto: Ren Røros Frontal

TV- og underholdning der du er i sommer