STORT ARRANGEMENT: Det krever mye å arrangere KlubbLAN for mellom 60 og 80 personer. Martin forteller at det også er mye læring bak alt det å skape et slikt arrangement. Det gir en kompetanse som kan brukes bredt i både kultursektoren og næringslivet, sier han. Foto: Trond Haugan, Mediastorm

Når KlubbLAN åpner dørene nå på fredag ettermiddag, 25. november, blir det uavbrutt spilling, konkurranser, god stemning og sosial omgang frem til søndag. Arrangørene håper at så mange som mulig kommer innom gymbygget i løpet av helga, for her er du velkommen enten du spiller selv eller du bare har lyst til å stikke innom for å se hva KlubbLAN er.

Martin Grytbak er én av 14 styremedlemmer i KlubbLAN som arrangerer helgas spillarrangement.

– I de siste par årene har det naturlig nok vært færre KlubbLAN, men nå prøver vi å få til to–tre LAN i året. Vi har hatt ett arrangement etter at samfunnet åpnet opp etter koronarestriksjonene, så vi er godt i gang, sier han.

Røros tidlig ute med LAN

Han forteller at hele LAN-kulturen starta på 1990-tallet, og den første The Gathering i Norge var i 1992. Røros var ikke sent ute, her ble første LAN arrangert i 2001, den gangen i Ungdommens Hus.

– KlubbLAN vokste ganske raskt ut av Ungdommens Hus. Fordi arrangementet var populært og fikk mange påmeldte, måtte de finne et større lokale, og siden 2004 har KlubbLAN holdt til i gymbygget, forklarer Martin.

Han forteller at Ungdommens Hus hadde internett allerede fra starten i 2001, det hadde kommunen sørget for. Og så lenge arrangementet har vært i gymbygget, har Ren Røros sponset internett til KlubbLAN.

LETTERE ENN FØR: Det har blitt enklere og ikke minst lettere å arrangere LAN i løpet årene. – Det er litt mindre å tenke på når det gjelder både plass og strøm. Færre kabler trengs i dag for å oppnå god hastighet og utstyret har blitt utrolig mye enklere og lettere, forteller Martin Grytbak. Foto: KlubbLAN

Dataparty

ALLE ER VELKOMMEN: Vi ønsker oss så mange deltagere som mulig, om du ikke spiller selv, er du velkommen til å stikke innom og se hva som skjer hva det går ut på. Og hvis noen har behov for hjelp, er vi tilgjengelig for å hjelpe til, sier Martin. Foto: Martin Grytbak

Dette er KlubbLAN

Billettene til helgas arrangement koster 200 kroner. Da får du ditt eget bord og den strømmen du trenger. Målgruppen for helgens arrangement er ungdom fra 13 og opp til godt voksne. De fleste pleier å bli i gymbygget fra fredag til søndag, og det er sovesal i kjelleren hvis du tar med egen madrass. I tillegg sørger arrangørene for at de som vil lage seg mat, har tilgang på kjøkken.

KlubbLAN arrangerer flere konkurranser i løpet av helgen. De lover heder, ære og fete premier til vinnerne.

Fredag 20:00: Konkurransene begynner fredag kveld klokka 20 med strategispillet Hearts of Iron IV. Premien til vinneren er pokal og datamus.

Lørdag 16:00: Fra klokka 16 blir det turnering i FIFA 23. Premie her er pokal og FIFA-points.

Lørdag 20:00: Klokka 20 er det konkurranse to-mot-to i ConterStrike. Her er premien pokal og Ren Røros sponser to stk. mus- og tastatursett til vinnerne av denne turneringen.

Lørdag 22:00:  Siste konkurranse er en moroturnering – Trombone Champ, som visstnok er omtrent som mer kjente Guitar Hero, bare med trombone i stedet. Premier er pokal og en morsom julepakke med mye godt.

Teknologi først

For Martin Grytbak var det ikke først og fremst spillinteressen som gjorde at han ble med i KlubbLAN, det var en generell interesse for teknologi. Da han ble med i 2008, var mye av LAN-kulturen å møtes rundt teknologi og drive med fildeling. At spill ble fokuset er ganske nytt, forteller han.

– Noe som er veldig bra med KlubbLAN, er at det er med og bygger en interesse for teknologi, det er en fin inngang til faget for de som er interessert. Flere av de som har vært med i KlubbLAN har gått videre og tatt utdannelse innenfor datateknologi – som meg selv, sier Martin Grytbak.

Selv bestemte han seg tidlig for å utdanne seg innenfor datateknologi. Allerede i 8. og 9. klasse valgte han fagretning. Det ble IKT servicefag på vgs. og lærlingetid i Ren Røros Digital. Deretter ble det fagskole på Gjøvik i et par før han fikk fast jobb i Ren Røros Digital.

Ren Røros sponser KlubbLAN med bredbånd i tillegg til at de låner bort litt av tiden til Martin Grytbak og kollega og medarrangør Daniel Ingebrigtsvoll Grøttan sånn at de kan gjøre forberedelser på fredag.
Du kan lese mer om KlubbLAN her