The Gathering i Vikingskipet er så mye mer enn et møtested for spillfrelste. Det er en festival, et sted for læring og først og fremst en sosial møteplass. Foto: Martin Grytbak.

The Gathering er landets største fysiske datatreff og også et av de største i verden. Hver påske siden 1996 har tusenvis av datainteresserte samlet seg i Vikingskipet for fem dager med digital lidenskap. The Gathering er et møtested for kreativitet, mangfold og utfoldelse innen digital kultur og skaperglede.

I år arrangeres The Gathering fra 5. til 9. april.

15 kilometer med kabler

Martin Grytbak er systemkonsulent i Ren Røros Digital og har jobbet frivillig med The Gathering siden 2015. Siden 2019 har han vært sjef for crewet Tech Support.

– Så lenge jeg har vært frivillig har jeg jobba med datanettverket og alt det rundt nettverket. Motivasjonen er å lage en best mulig opplevelse for deltakerne, sier han.

Tech Support utfører en del brukerstøtte under arrangementet, men Martin sier at mesteparten av oppgavene går ut på å dra kabler, feilsøking samt å flytte og rigge opp utstyr.

– Vi har 15 kilometer med kabel som skal kobles opp, så det er en hel del å holde styr på, sier han.

The Gathering. Foto: Martin Grytbak

Det er 15 kilometer med kabel som skal kobles opp til arrangementet. Foto: Martin Grytbak.

The Gathering. Foto: Martin Grytbak

5000 deltakere har med seg alt mulig rart av trådløst utstyr. Foto: Martin Grytbak.

Ansvarlig for trådløst nettverk

I år har Martin ansvaret for det trådløse nettet under The Gathering. Oppgaven består av å designe et så bra trådløst nettverk som mulig.

– Vi begynte allerede i august i fjor med å planlegge hvilket utstyr vi skal bruke og hva vi får låne av leverandøren, sier han.

For det er ikke opplagt hvordan en skal sørge for at 5000 personer får bra trådløs dekning. Det er flere faktorer som må tas hensyn til, forklarer Martin:

– Alle de 5000 deltakerne har med seg alt mulig rart av trådløst utstyr som forstyrrer det trådløse nettverket. Det er ingen andre steder der så mange mennesker samles med så mye trådløst utstyr på en gang, sier han.

Martin Grytbak. Foto: Trond Haugan

Martin Grytbak er systemkonsulent i Ren Røros Digital og har jobbet frivillig med The Gathering siden 2015. Foto: Trond Haugan.

Trådløst nettverk til The Gathering. Foto: Martin Grytbak

Det skal designes et så bra trådløst nettverk som mulig. Foto: Martin Grytbak.

Derfor bør du ikke bruke 2,4 GHz

Deltakerne på festivalen bruker kabel til PC-ene, men telefoner og alt annet skal kunne kobles opp på trådløst WiFi. Da må aksesspunktene plasseres godt og oppsettet tilpasses så det ikke krasjer med det utstyret folk har med seg.

– Vi slår frekvensen på 2,4 GHz av i aksesspunktene, fordi det er så mange enheter som bruker dette frekvensbåndet at det uansett ikke vil fungere. Både datamus, mange headset, bluetooth og tastaturer bruker og forstyrrer denne frekvensen, forklarer Martin.

Han opplyser at mange mikrobølgeovner også forstyrrer ruterfrekvensen på 2,4 GHz. De kan også forstyrre 5 GHz, men i mindre grad. Derfor anbefaler Martin alle å velge 5 GHz også hjemme.

Tester ny og raskere frekvens

Under årets The Gathering vil det tekniske crewet for første gang teste en ny frekvens for trådløst WiFi.

– For første gang vil vi forsøke 6 GHz, selv om det er få enheter som støtter det. 6 GHz er mindre påvirket av støy og høyere hastighet og vil bli mer brukt i framtida, men nyeste iPhone støtter det ikke ennå. Vi tester det ut mest for gøy i år, sier Martin.

The Gathering er en festival og en sosial arena. Hvis du er interessert i teknologi og spill, er dette den største møteplassen i Norge. Foto: Martin Grytbak

The Gathering er en festival og en sosial arena. Hvis du er interessert i teknologi og spill, er dette den største møteplassen i Norge. Foto: Martin Grytbak.

Du kan dra alene til The Gathering og bli kjent med folk og få venner som driver med det samme som deg. Foto: Martin Grytbak

Du kan dra alene til The Gathering og bli kjent med folk og få venner som driver med det samme som deg. Foto: Martin Grytbak.

Et sosialt møtested

Martin deltok på The Gathering for første gang i 2012, da var han 17 år. Han har aldri spilt særlig mye på arrangementet, for ham betyr det mest å møte folk han har blitt kjent med.

– I tillegg lærer jeg mye om nettverk og andre ting. Det tekniske crewet har høy kompetanse, derfor er det et fint sted både å lære og å lære bort, sier Martin.

Gjennom The Gathering har han blitt kjent med folk som har blitt til gode venner og som han også møter i andre sammenhenger.

The Gathering arrangeres i Vikingskipet på Hamar 5. til 9. april. Under festivalen blir det arrangert konkurranser og flere artister kommer for å opptre på scenen. Foto: Martin Grytbak

The Gathering arrangeres i Vikingskipet på Hamar 5. til 9. april. Under festivalen blir det arrangert konkurranser og flere artister kommer for å opptre på scenen. Foto: Martin Grytbak.

Det er organisasjonen KANDU som arrangerer The Gathering. Nærmere 400 personer er involvert i å avvikle arrangementet. Alt er basert på frivillig arbeid. Foto: Martin Grytbak

Det er organisasjonen KANDU som arrangerer The Gathering. Nærmere 400 personer er involvert i å avvikle arrangementet. Alt er basert på frivillig arbeid. Foto: Martin Grytbak.

Stor frivillig innsats

Det er organisasjonen KANDU – Norsk Dataungdom som arrangerer The Gathering. Martin ble valgt inn i styret i KANDU fjor.

– Jeg er styremedlem og før The Gathering har styret ansvaret for å velge ledergruppe for arrangementet. Styret til KANDU har også det overordnede ansvaret for budsjettet.

Nærmere 400 personer er involvert i å avvikle arrangementet. Alt er basert på frivillig arbeid og ingen får betalt.

– Hvorfor vil du anbefale folk å melde seg på The Gathering?

– The Gathering er en festival og en sosial arena. Hvis du er interessert i teknologi og spill, er dette den største møteplassen i Norge. Du kan dra alene til The Gathering og bli kjent med folk og få venner som driver med det samme som deg, selv om det er kjempesært, avslutter Martin.

The Gathering arrangeres i Vikingskipet på Hamar 5. til 9. april. Under festivalen blir det arrangert konkurranser og flere artister kommer for å opptre på scenen, blant andre Subwoolfer.

Du finner mer informasjon om The Gathering og påmelding her »