PRYO-UKE: Martin Götze har fått prøve seg i jobb hos oss i Ren Røros Digital denne uka. Foto: Trond Haugan, Mediastorm.

Denne uka har mange av elevene på 9. trinn hatt praktisk yrkesorientering, PRYO. Det er en ordning som gir elever på ungdomstrinnet en sjanse til å prøve seg i en jobb. Hele skoleuka blir erstattet med ei uke i jobb. Ordningen lærer elevene hvordan det kan være å ha en jobb, for å forberede dem på arbeidslivet.

Martin Götze er 14 og går på 9. trinn ved Røros skole. Han valgte Ren Røros Digital i PRYO-uka.

– Jeg ringte fra skolen og spurte om jeg kunne komme innom Ren Røros Digital for å ta en prat. Vidar Kojan var veldig positiv og sa det var bare å komme innom, sier Martin.

Han er interessert i data og tekniske fag, derfor ville han helst ha ei arbeidsuke der han fikk prøve seg litt på det.

Martin og Vidar møttes uka før han skulle ha PRYO-uke for å planlegge litt hva de skulle gjøre og hvilke oppgaver Martin skulle utføre.

PROTOTYPING: Sam Eidsheim og Pål-Amund Johansen-Paule følger med når Martin Götze tester ut prototyping med Arduino. Foto: Trond Haugan, Mediastorm

ELEKTRONIKK OG PROGRAMMERING: Martin tester ut basiskunnskapene for elektronikk og programmering. Foto: Trond Haugan, Mediastorm

Gøy, spennende og lærerikt

– I løpet av uka har jeg skrudd fra hverandre en PC og satt den sammen igjen. Og så har jeg holdt på en hel del med Arduino, forteller han.

Arduino er sett med komponenter som gjør at du kan bygge små elektroniske prototyper. Settet er beregnet på hobbybruk og opplæring.
Martin har ikke koblet elektronikk før, men han har litt erfaring med programmering.

– Jeg brukte sikkert seks timer på å lese bruksanvisninga, lære om delene i settet og utforske hvordan det kan brukes, forteller han.

Hans første prosjekt var å lage en interface der en kan kontrollere tre LED-lys med bare én knapp. For å få til det, måtte han også programmere litt.

– Det tok kanskje et par timer før jeg skjønte det. Jeg måtte lære hva Error-meldinga betydde, deretter gikk det greit, sier han.

Da han skulle bygge et instrument som måler temperaturen i blodet, gikk det ikke like bra.

– Jeg koblet litt feil , så temperaturen i måleren ble 300 grader. Det kriblet litt i fingrene, for å si det sånn, forteller han.

Også den feilen klarte han å finne og fikk fikset etter litt grubling. Ellers i uka har han vært med Martin og lagt ekstra fibernett i kirka sånn at Femundløpet kunne strømmes, og han har vært med Sam og kjørt bil til Os, til Rørosmat og til Ålen for ulike kundeoppdrag.

– Vi har sjekka internettforbindelse og rutere, satt opp forsterkere. Og hos noen private hjalp vi til med en smart-TV som ikke var tilkoblet HDMI-boksen, forteller han.

Martin synes uka har vært en blanding av gøy, spennende og lærerik.

– Tida har gått veldig fort. Det beste var kanskje å finne ut hvordan jeg demonterer og monterer en PC. Det var både utfordrende og spennende, sier han.

Han synes det er for tidlig å begynne å jobbe i Ren Røros Digital ennå, men han kan godt tenke seg å jobbe med oss senere.

ARDUINO er et sett med komponenter som gjør at du kan bygge små elektroniske prototyper. Foto: Trond Haugan, Mediastorm