Solsatsing: Cato Bye Spånberg og Tobias Greni arbeider raskt og sikkert for å få sol på taket til en fornøyd kunde på Stjørdal. Foto: Ren Røros.

Det er ikke strålende sol på Stjørdal når Cato Bye Spånberg og Tobias Greni monterer solpanel på taket til Håkon Faanes. Men gjengen fra Ren Røros El-Service arbeider trygt og effektivt og er i mål til avtalt tid. Det er stor etterspørsel etter sol på taket og El-Service er klar for nye oppdrag.

Huseier Håkon Faanes er svært fornøyd med den jobben som gjøres. Han står i gårdsplassen sammen med Erwin Brouwer, som løfter plate etter plate opp på taket. De er tydelig fornøyde med monteringen av de energiproduserende svarte platene som er så etterspurt. Nå er det bare noen timer igjen til alt er dekket.

Faanes bestilte solpanel i mai 2022, men som mange andre opplevde i fjor var det mangel både på panel og kapasitet til å montere. Det ble fart i arbeidet da Ren Røros El-Service fikk oppdraget.

– Jeg synes dette har gått veldig bra. Det er en gjeng som står på for å få dette på plass i rett tid. Jeg er svært fornøyd med det som er gjort, og måten det er gjort på. Jeg er glad jeg tok beslutningen om solpanel etter å ha vurdert det ganske lenge.

Fornøyd: Håkon Faanes er svært fornøyd med den jobben som gjøres på taket. Han er sikker på at investeringen er lønnsom. Foto: Ren Røros

Fornøyd: Håkon Faanes er svært fornøyd med den jobben som gjørespå taket. Han er sikker på at investeringen er lønnsom. Foto: Ren Røros.

Tar tak: Gjengen fra Ren Røros El-Service legger solpanel i alle retninger. Foto. Ren Røros.

Tar tak: Gjengen fra Ren Røros El-Service legger solpanel i alle retninger. Foto: Ren Røros.

Lønnsomt i lengden

Faanes investerer rundt 300.000 kroner på taket, og venter at Enova dekker 40.000 kroner av regningen. Han jobber med teknologiske løsninger hos Skala Maskon og har regnet ut at denne investeringen vil lønne seg i lengden. Avhengig av strømprisen vil investeringen svare seg etter 13 til 15 år. På Røros vil det trolig svare seg raskere, fordi strømprisen er høyere.

– Jeg har vurdert denne investeringen lenge, delvis ut fra miljøbevissthet og delvis ut fra min teknologiske interesse fra jobben. Når strømprisen er blitt høyere, og trolig vil bli høy framover, så er dette en fornuftig satsing for meg. Jeg satser på sol på taket også fordi det er lønnsomt.

Sol på alle sider

Røros El-Service har montert 42 store paneler på huset i Stjørdal. Det er montert i alle himmelretninger, men mest mot øst og sør. Totalt er det en kapasitet på 15 kilowatt. Det er et middels stort anlegg for El- Service, sier Erwin Brouwer. Det største anlegget, på beredskapssenteret på Røros, er på rundt 50 kilowatt.

– Dette har vært en fin jobb for oss, uavhengig av litt rufset vær. I El-Service er vi klar til å montere både små og store anlegg, nesten samme hvor det er. Utfordringen har vært å få tak panel og ikke minst invertere som er nødvendig for å omforme energien fra solen til elektrisitet.

Han ser fornøyd på taket med montert panel.

– Jeg tror sol blir viktig for å sikre oss mer fornybar energi. Vi i Ren Røros El-Service er klar til å montere hvor det måtte være. Dette kan vi.