Høsten 2019 søkte flere samarbeidspartnere på både norsk og svensk side om et treårig prosjekt, med mål om å kunne gjennomføre testing av elfly, droner og luftfartskontroll, i tillegg til testing av standarder og ladeinfrastruktur. Film/Foto: Ren Røros Frontal.

Verdens første grensekryssende vinterflygning med elfly landet på Røros lufthavn den 18. februar 2020.

Tsjekkiske PureFlight fløy det elektriske flyet ΦNIX fra Härjedalen Sveg Airport til Røros i Norge – loset inn av tårnkontrolltjenesten i Avinor Flysikring. Her landet pilot og passasjer trygt på vinterbane på Røros Lufthavn.

Mange inviterte gjester hadde tatt turen for å overvære arrangementet, deriblant næringsminister Iselin Nybø som tok plass i elflyet.
Tilstede var også ordfører Isak Veierud Busch og varaordfører Christian Elgaaen i Røros kommune, reiselivssjef Tove R. Martens, næringssjef Ole Kjetil Lagaard, stortingsrepresentanter, fylkespolitikere og mange flere.

Ingen utslipp eller lydforurensning

ΦNIX er et hel-elektrisk fly som er utviklet og bygd i Tsjekkia.
Flyet kan forbli i luften i 2.5 timer og har plass til en pilot og én passasjer. Den første flygningen med dette flyet ble gjennomført allerede den 6. november i 2018.

Flyet har et vingespenn på maks. 15 meter, med en flykropp som er 6.5 meter lang. Motorkraften er på 60 kW og flyet har en rekkevidde på 2.5 timer med fulladete batterier. Marsjfarten er på 160 – 200 km/h (86 – 108 knop) og maksimal take-off vekt er på 600 kg (1320 lbs). Minimum oppladingstid for batteriene er 20 minutter for 85% batterikapasitet.
-Kilde: pure-flight.eu

Tsjekkiske PureFlight fløy det elektriske flyet ΦNIX fra Härjedalen Sveg Airport til Røros Lufthavn i Norge.

Prosjektet "Green Flyway"

Høsten 2019 søkte flere samarbeidspartnere på både norsk og svensk side om et treårig prosjekt, med mål om å kunne gjennomføre testing av elfly, droner og luftfartskontroll, i tillegg til testing av standarder og ladeinfrastruktur.

Prosjektet eies av Røros kommune og Östersunds kommun, og på norsk side er Avinor Røros Lufthavn, Røros Flyservice as og Ren Røros as sentrale partnere.