Kapteinen: Vår egen Stig-Arvid Leinum som svensk kaptein i 2022. Foto: Marthe Amanda Vannebo.

Stig-Arvid Leinum er superveteran i Elden, selv om han bare er 42 år. Han var 15 år da han i 1996 var på slagghaugene for første gang. Siden har han hatt mange viktige roller, både på «scenen» og som bakmann.

– Det som er viktig for meg er et fantastisk samhold og alle de trivelige folkene, sier Stig Arvid.

I Elden er det rundt 400 som er involvert i stort og smått. I år er han teknisk ansvarlig sammen med broren. Det var han også i fjor, samtidig med at han var på arenaen som den svenske kapteinen.

Brenner for frivillighet

Stig-Arvid var produksjonsleder i 2014 og 2015- og igjen fra 2018 til 2019. Han har vært teknisk leder fra 2020 og er fortsatt det. Men han er mest kjent for sine mange roller. Han har vært karolinersoldat og i bergkorpset, men fikk i 2003 rollen som Mentzonius, en rolle han har spilt i til sammen fem oppsetninger. Han har også vært svensk kaptein, prest og hatt rollen som Niklas.

– Elden er alltid en stor begivenhet for meg – og for hele samfunnet på Røros. Jeg har fin jobb hos Ren Røros og driver med politikk på si, men for meg har alltid band og teater vært det viktigste.

Styrer. Stig Arvid som teknisk leder på Slaggghaugen. Foto: Privat

Styrer. Stig Arvid som teknisk leder på Slaggghaugen. Foto: Privat

Stig Arvid i 2005. Foto: Svein Eggan

Stig Arvid er veteran i Elden. Foto: Svein Eggan.

Fire friår

Stig-Arvid tok seg fire friår da dattera ble født i 2007; Men han holder tempo med flere teaterlag og annen scenekunst.
Det er egentlig kunstner du er?

– Jeg vil ikke dra det så langt, men det betyr mye for meg.

Til daglig jobben han som senior systemkonsulent og drifter og hjelper våre bedriftskunder i Ren Røros Digital. Han innrømmer at han kan tenke seg en jobb innen kulturlivet, men trives med det han gjør i Ren Røros.

– Det er jo kunder som kjenner meg igjen fra Elden, så kanskje det betyr noe for selskapet.

Ringvirkninger

Stig Arvid legger vekt på at Røros i flere tiår har hatt både Bergstaden Teaterlag og Agendateateret, for å nevne noen. Elden har utviklet seg til å blir en nasjonal bauta, og dette har gitt mulighetene til å satse profesjonelt for mange. Jon Lockert og Snorre Ryen Tøndel er to av disse. Når er de begge fast på Trøndelag Teater, sier han.

– Jeg kunne nevnt flere som har brukt Elden som har brukt Elden og scenemiljøet på Røros som springbrett; Det er utrolig mange dyktige folk på flere felt.

Elden fra 26. juli til 5. august

Musikkteatret Elden er et spektakulært utendørsteater midt i verdensarven Røros. Slegghaugene danner en fantastisk scene for dramatikken som utspiller seg i timene mens mørket siger på. Krigsdramaet tar oss tilbake til 1718–1719 da 10 000 svenske soldater under kommando av general Carl Gustaf Armfeldt gikk mot Trondheim for å innta Norge, etter ordre fra Karl XII. Noen av styrkene kommer til bergstaden Røros på jakt etter kobber.
Elden er et av Norges største utendørsteater, skrevet av Arnfinn Strømmevold og Bertil Reithaug. Stykket ble satt opp første gang utendørs i 1994.

Meningsløs krig

I år blir krigens grusomheter satt i en aktuell sammenheng om det vi opplever i Ukraina. Tor Bukkvoll, vokst opp på Røros, skal åpne årets arrangement. Han er nå sjefsforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) og kjent som ekspertkommentator. Bukkvoll snakker russisk og ukrainsk, og har publisert en rekke studier av russisk og ukrainsk forsvars- og sikkerhetspolitikk.

Ren Røros er stolt sponsor av Elden.