Vi har alle et forhold til de, og mange av oss får hodepine bare ordet nevnes. Vi snakker selvfølgelig om passord.
Et ord som skaper hodebry for mange. Nok en gang blir man bedt om å lage et nytt passord. Hvor mange passord er det egentlig meningen at vi skal huske på? Her får du noen tips til hvordan du kan lage gode passord som er lett å huske på.
Passord er, og blir en vanskelig greie. Vi er nødt til å ha de til hver en dings og hver en tjeneste. Det blir i det hele tatt veldig mange av de, og dette fører til at mange av oss tar en snarvei og velger å skrive inn lette passord. Dette viser NordPass sin rapport over de mest utbredte passordene i verden.
Hvordan lage gode passord?
På topplisten finner vi passord som «password», «123», «1234» og på topp «123456». Altså ikke de vanskeligste passordene å gjette seg frem til. Finner du ditt passord på topplisten? Du kan se hele listen her: https://nordpass.com/most-common-passwords-list/
Dette er altså noen av de mest brukte passordene til tross for at vi alle vet at et godt passord skal være langt, komplekst og unikt. Hvorfor er det slik? Jo, selvfølgelig for at vi også skal klare å huske på alle disse passordene som vi er avhengige av for å få hverdagen til å gå opp. Men det trenger ikke å være slik, her er tre enkle tips for hvordan lage gode passord som det er lett å huske på:
Lag setninger.
Bruk mellomrom.
Baser de på gode minner.
Gode passord kan være lange setninger
Et passord trenger ikke å være ett ord, eller masse tall og bokstaver i tilfeldig rekkefølge. Gode passord kan også være lange setninger som er lette for deg å huske på. Bruk gjerne ting som står deg nært, men som det ikke er lett å google seg frem til. Unngå å bruke fødselsdato eller adresse, men bruk heller gamle gode minner som det er lett å assosiere med tjenesten du lager passord for. Eksempel på slike passord kan være:
- For musikktjenesten Spotify kan passordet ditt være det beste musikk-minnet fra barndommen: «Når jeg fikk Hits for Kids 2 i julegave av bestemor».
- For e-postprogrammet kan passordet ditt være ditt beste post-minne: «Den gangen i 2002 da jeg og hunden vår Pluto fant en flaskepost fra Afrika».
- For skriveprogrammet Office kan det være ditt beste notat-baserte minne: «Den gangen jeg lurte bestefar trill rundt ved å bytte om på tastene på skrivemaskinen hans».
[monsterinsights_popular_posts_inline]
Lett å huske
På denne måten får man lange unike passord som er overraskende lette å huske, fordi de allerede er lagret i hjernen vår i form av gode minner. Hvis man lurer på hvor lenge det vil ta for en datamaskin å gjette et hypotetisk passord kan man skrive det inn på denne nettsiden: https://www.security.org/how-secure-is-my-password/
Da kan man for eksempel se at det vil ta en datamaskin omtrent 1 untrigintillion år å gjette passordet «Når jeg fikk Hits for Kids 2 i julegave av bestemor».
Et godt tips
Et siste tips er å alltid aktivere 2-faktor pålogging der det er mulig, dette gjør det mye vanskeligere å skulle stjele kontoen din. For selv om en angriper skulle klare å få tak i passordet ditt, vil hen ikke kunne logge inn på kontoen din uten tilgang til din andre faktor.