Aksjehandel på Dealflow

Det er nå mulig å handle aksjer i Ren Røros på internett, gjennom plattformen Dealflow Exchange. Systemet er lagt opp for å legge til rette for aksjehandler via en nøytral part.

Hvordan kjøpe aksjer i Ren Røros via Dealflow.

Hvordan selge aksjer i Ren Røros via Dealflow.

Markedsplass for kjøp og salg av aksjer.

Du kan donere aksjer til lag og organisasjoner.

Aksjer i Ren Røros

For å handle aksjer må du registrere deg på dealflow.no, uavhengig om du ønsker å kjøpe eller ønsker å selge. Dette gjør du via å klikke på «Registrere», øverst til høyre på nettsiden dealflow.no

Se også vedtektene til Ren Røros.

Hos Dealflow Exchange – markedsplass for kjøp og salg av aksjer – får du muligheten til å handle med aksjer i Ren Røros. Illustrasjon: Dealflow.

Fyll ut ønsket e-postadresse og passord. Husk å bruke et passord det er vanskelig å gjette, men lett å huske. Bruk gjerne en setning. Illustrasjon: Dealflow.

Lag en ny bruker

Når du har registrert deg, må du huske å bekrefte e-postadressa du har brukt, ved å klikke på lenken i en e-post som kommer fra ab-ercyl@qrnysybj.ab. Det KAN hende denne e-posten havner i mappa for søppelpost, så let der om du ikke har fått den innen 10 minutter. Illustrasjon: Dealflow.

Konto opprettet

Slik ser bekreftelses-eposten ut. Når e-posten din er bekreftet, kan du fylle ut resten av profilen din. Illustrasjon: Dealflow.

Bekreft e-post

Profilen inneholder kontonummer. Dette brukes til å lage kontrakter og overføre godtgjørelse etter salg. Det er også mulig å legge inn et VPS-kontonummer – det er ikke nødvendig. Illustrasjon: Dealflow.

Din profil

Før du kan kjøpe eller selge aksjer, må du også fylle ut skjema for kundekjennskap (KYC), som du finner øverst i profilbildet. Dette er for at Dealflow skal vite at du faktisk er den du sier du er, og at du oppfyller reglene. I tillegg må du vise at du forstår denne type handel i en «Hensiktsmessighetstest». Illustrasjon: Dealflow.

KYC og hensiktsmessighetstest

Spørsmålene du må svare på i skjemaet for kundekjennskap inkluderer blant annet: hvilket land du bor i; hvilke statsborgerskap du innehar; hvilket land du skatter til; om du er en politisk utsatt person; hvordan du tenker å bruke Dealflow. Illustrasjon: Dealflow.

Kundekjennskap

Hensiktsmessighet

Hensiktsmessigheten er litt mer komplisert og skal bevise at du forstår risikoen ved å handle en aksje som er unotert – det vil si ikke på børs.

For å hjelpe til med å forstå spørsmålene i dette skjemaet, kan du klikke her.

Når du har svart på begge disse skjemaene, samt signert er du klar for å handle aksjer i Ren Røros.

For å signere kan du klikke på Kjøpe eller selge Ren Røros-aksjer.

Svarene dine signerer du med BankID, så ha dette klart. Illustrasjon: Dealflow.

Kjøp aksjer

Hensiktsmessighetstest

Hensiktsmessighetstesten er laget for å hjelpe de som handler med aksjer med å forstå hva slik handel medfører.

Ren Røros er ikke notert på noen børs, slik at det er (som du trolig nå har merket) litt vanskeligere å omsette aksjene enn i et børsnotert selskap. Det er også en annen type risiko knyttet til denne omsetningen.

Under gjennomgår vi alle spørsmålene i denne testen, slik at det er litt lettere å forstå hva man svarer på.

Ved en splitt av aksjer blir hver aksje delt i to eller flere nye aksjer. Det betyr at alle som har aksjer får flere. En splitt skjer typisk ved svært høye aksjeverdier, slik at hver aksje blir mindre verd, selv om summen er den samme. Målet er gjerne å gjøre det lettere å omsette aksjer som koster mindre enn aksjen opprinnelig gjorde. Svaret her er «Nei».

Det er strenge regler for hva et børsnotert selskap skal rapportere, og hvordan de som sitter på viktig informasjon om selskapet kan oppføre seg med tanke på videreinformasjon, kjøp og salg. Disse reglene er på langt nær så strenge for unoterte selskaper, selv om også disse skal dele årsrapporter og regnskap.

Svaret her er «Nei».

Unoterte aksjer har ofte ikke noe fast sted hvor man kan møte andre som vil selge eller kjøpe akser. I børsnoterte selskaper kan man gjerne kontakte banken sin, eller andre finansinstitusjoner som gjør handelen for deg. I unoterte selskaper må du ofte gjør det meste sjøl, og det er vanligvis adskillig færre kjøpere og selgere tilgjengelig.

Svaret her er «Ja».

Det verste som kan skje med en aksje, også børsnoterte, er at de blir verdiløse. Dette kan skje ved at selskapet for eksempel går konkurs. Likevel kan man som aksjeeier ikke bli ansvarlig for gjeld eller lignende i selskapet.

Svaret her er «Nei».

Dette må du svare på selv – Ren Røros kan ikke si om dette gjelder for deg eller ikke. Om du har handlet unoterte aksjer tidligere så viste du trolig svaret på spørsmålene over også.

Dette må du svare på selv – Ren Røros kan ikke si om dette gjelder for deg eller ikke.

Markedsverdien på en aksje er avhengig av hva aksjeeierne er villige til å selge for, og hva de som ønsker aksjer er villige til å betale. For børsnoterte aksjer er det ofte mange kjøpere og selgere, samt at det ofte er profesjonelle aktører inne i bildet, som er flinke til å beregne riktig pris. Dette er ikke alltid tilfelle i unoterte selskaper, der det kan være svært få transaksjoner å sette verdien ut ifra.

Svaret her er «Ja»

Oppsummering

Om du svarer nei på spørsmålene om du har handlet unoterte aksjer eller andre aksjer tidligere, samt at du ikke har relevant utdanning eller yrke, så får du trolig resultatet «Mislykket».

Dette betyr ikke at du er forhindret fra å handle aksjer i Ren Røros, men det forteller at du bør gjøre gode undersøkelser før du vurderer å investere stort i unoterte aksjer.

Sjekk gjerne med banken din eller noen bekjentskaper som har gjort dette før om du er usikker. Dealflow har også lagt ut nyttig informasjon her.

Hensiktsmessighet - mislykkes

Illustrasjon: Dealflow.

Aksjedonasjoner

A-aksjonærene, som ikke tilfredsstiller kravene i vedtektene til Ren Røros, kan donere aksjer til lag og organisasjoner som tilfredsstiller kravene. De som får slike aksjer får stemmerett på generalforsamling, og utbytte som andre aksjonærer. Ren Røros har som mål å utbetale et stabilt utbytte hvert år på mellom 150 og 300 kroner aksjen.
Lag og foreninger som har takket ja til aksjedonasjoner:

Navn

Kontakt

Telefon

E-post

Aursund Sanitetsforening

Elin Tamnes

951 66 421

Aursund Ungdomslag

Francis Konow

915 25 017

Brekken Idrettslag

Rune Johnsen

Brekken Pensjonistforening

Guri Moen

948 38 260

Djupsjølia Ungdomslag

Frode Bukkvoll

958 31 538

Foreningen Sangerhuset

Leif Jørgen Hovdahl

911 77 937

Galåen Samfunnshus

Marit Evavold

977 61 520

Glåmos I.L

Jan Ove Modell

905 42 973

Glåmos Samfunnshus

Klaus Jensvold

957 75 987

Grendahuset Skogly

Øystein Thorsen

H.E.G Il

Marit Evavold

977 61 520

Hitterdal og Feragen Idrettslag

Arne Jørgen Melien

911 27 978

Hådalen Bygdalag

Anne Ma Nordby

996 48 659

Kojan Ungdomslag

Laila Valseth

464 31 976

Orvos Bygdalag

Astrid Øren

950 55 737

Rugeldalens Venner

Ola Skjølsvold

930 58 691

Røros Flyklubb

Ole Jørgen Kjellmark

901 05 566

Røros Jeger og Fiskeforening

Frank Bakken

918 41 241

Røros Motorklubb

Terje Moe

414 03 233

Røros Røde Kors Hjelpekorps

Brit-Agnes Buvarp

482 04 908

Røros Skytterlag

Ingvar Estenstad

907 83 852

Røros Tur- og Løypeforening

Ove Klemmetvold

959 03 297