Kunstig intelligens kan være veldig nevenyttig. Illustrasjon: Ren Røros via Adobe Firefly.

Hva skjer egentlig med all informasjonen som du gir til chatrobotene? Stoler du på at robotene som du nettprater med holder tett om dine hemmeligheter? Det kan koste deg dyrt.

Din personlige assistent?

Det har omsider blitt svært vanlig å benytte seg av nettprat-roboter med kunstig intelligens (KI) som ChatGTP. Ikke bare er de interessante å diskutere med, men de kan også ofte hjelpe deg med jobben din. Flere og flere bruker nå ChatGPT til å gjøre enkelte arbeidsoppgaver for seg, som for eksempel å skrive utkast til dokumenter, sjekke programvarekode for feil eller lage sanger. De kunstige intelligensene viser seg nemlig å være veldig nevenyttig. Faktisk så antyder enkelte forskere at kunstig intelligens kan påvirke opptil 10% av arbeidsoppgavene til 80% av verdens arbeidsstyrke. Forskerne tror også at for 19% av verdens arbeidsstyrke så kan så mye som 50% av arbeidsoppgavene bli påvirket!

Illustrasjon: Adobe Firefly

Kunstig intelligens trenger enorme mengder data for å trene opp sin intelligens. Illustrasjon: Ren Røros via Adobe Firefly.

Illustrasjon: Adobe Firefly

Det har omsider blitt svært vanlig å benytte seg av nettprat-roboter med kunstig intelligens (KI) som ChatGTP. Illustrasjon: Ren Røros via Adobe Firefly.

Stjeler dataene dine

Det er dog ikke alt du bør fortelle din kunstige chattekompis, dette fikk ansatte i Samsung nylig erfare. De hadde brukt ChatGPT til å hjelpe de med kjedelige arbeidsoppgaver. Dette innebar blant annet å la ChatGPT hjelpe de med å optimalisere programvarekode. I et annet tilfelle skal de ha benyttet ChatGPT til å lage en presentasjon fra noen møtenotater. Problemet var bare at programvarekoden som skulle optimaliseres var topphemmelig, og møtenotatene som skulle gjøres om til en presentasjon inneholdt forretningshemmeligheter. Nå viser det seg at disse hemmelighetene eies av ChatGPT.

Kunstig intelligens trenger enorme mengder data for å trene opp sin intelligens. Derfor blir all data som skrives inn til chatroboten ofte chatrobotens eie, og kan dermed brukes til videre læring av chatrobotens kunstige intelligens.

[monsterinsights_popular_posts_inline]

Chatroboten kan tyste på deg

Kunstig intelligens er ikke alltid så intelligent som den kan se ut til å være. Den har ikke noe sympati eller empati, og vil således ikke nødvendigvis forstå at det er dårlig gjort å fortelle hemmeligheter videre. De kan også ha feil eller bli hacket, og det har allerede vært flere tilfeller hvor chatroboter gir ut informasjon som den har fått fra brukere som følge av dette .

Det betyr at du må ta høyde for at informasjon du gir til nettprat-robotene kan bli offentliggjort og ikke lengre er i ditt eie.

Ta dine forhåndsregler

Del kun informasjon med nettprat-robotene som tåler dagens lys. Still deg derfor spørsmålene:

1

Er denne informasjonen unntatt offentligheten?

2

Vil det gjøre skade om den blir offentliggjort?

3

Ville jeg gitt denne informasjonen til min verste fiende?

Er du i tvil så forhør deg med en kollega eller venn.

Og husk ikke stol blindt på svarene du får fra en nettprat-robot. Den er ikke trent til å være mest mulig sannferdig, men å gi deg det svaret den tror du vil ha.