Ren Røros har invitert aksjonærene til å komme med synspunkter om aksjer og vedtekter. Vi har fått svært mange tilbakemeldinger. Det er mye følelser i denne saken – og det tar vi på alvor. Nå er det opp til Røros kommune å bestemme veien videre.
Siden brevet til aksjonærene ble sendt ut i begynnelsen av juni, har det vært mange ytringer i flere aviser. Nå sist har diskusjonen om vedtektene også nådd Dagens Næringsliv og Dagsnytt 18.
Følelser
Det er alltid slik at det er de mest kritiske som dominerer i mediene. Sterke emosjonelle meninger har vært der siden nær 850 av selskapets drøyt 1800 private aksjonærer ble bedt om å selge seg ut av selskapet, fordi de ikke oppfylte vedtektskravene om å være folkeregistrert i kommunen og energikunde av selskapet. Hvis ikke de solgte aksjene innen tre måneder, ville de bli tvangsinnløst. Kravene i brevet ble opplevd som urimelige, og planen ble justert før generalforsamlingen 20 juni. Aksjonærene skulle bli bedre orientert og hovedaksjonær Røros kommune skulle vurdere innspillene.
Eiermøte
En viktig arena for innspill var eiermøtet 25 august; Rundt 60 personer møtte opp. Mange av a-aksjonærene tok ordet og kom med ulike innspill. Medlemmene i foreningen for a-aksjonærene har vært aktive i debatten. Deres holdning er at kravet om å være strømkunde og kravet om bosted på Røros bør fjernes. De ønsker å opprettholde begrensingen som slår fast at ingen kan ha mer enn 25 aksjer. Begrensingen i antall aksjer er for å hindre at det kan komme en dominerende privat eier. A-aksjonærene vil at verdier som skapes lokalt, skal forbli lokalt. Det er flere innspill om at de som har hytte på Røros også kan eie aksjer i Ren Røros. Det er også mange som vil endre paragraf §1, fra krav om å være bosatt, til å bare være eier av fast eiendom. På møtet var det også innspill om at vedtektene må endres slik at ektefelle/samboer begge kan eie aksjer, selv om de bare har en strømavtale.
Kommunen har makta
Røros kommune har to tredjedeler av aksjene, og har dermed full styringsrett. Bakgrunnen for vedtektene, slik de er i dag, er at kommunens konsesjonskraft er overført til konsernet Ren Røros. For å sikre at verdiene kom regionen til gode ble det i 1976-77 innført vedtekter med krav til bosted og kundeforhold. På 90-tallet fikk kommunen 2/3-deler av aksjene som oppgjør for konsesjonskraften. Kommunen har i dag ingen ønsker om å øke eierandelen i Ren Røros.
Politisk avgjørelse
Spørsmål om eventuelle endringer i vedtektene skal behandles i kommunestyret 19. september. Hvis kommunen går inn for endringer, vil det bli behandlet i ekstraordinær generalforsamling. Det er eierne, ikke styret eller administrasjonen, som bestemmer vedtektene. Ordfører Isak Busch (Ap) har vært klar;
«Hvis jeg skal gå inn for endringer, må jeg ha ryggdekning fra kommunestyret».
Flere godkjent
Styreleder i Ren Røros, Lars Stenvold Wik, sier at styret må følge de vedtektene som er vedtatt. Styret og administrasjonen må forholde seg til det aksjonærflertallet har bestemt;
«Det er selskapets eiere som kan vedta endringer i vedtektene, og ettersom Røros kommune eier to tredjedeler av aksjene, har de mulighet til å endre på vedtektene på egen hånd.»
Han viser til at oppryddingen så langt har ført til ei økning i antall aksjonærer som i dag tilfredsstiller vedtektenes krav. 700 aksjer endret status til godkjent gjennom en kombinasjon av salg og gaver, der noen aksjonærer også har gitt sine aksjer til idrettslag. Noen aksjonærer har også oppfylt vedtektene gjennom å tegne strømabonnement hos Ren Røros.
Mangfold i innspill
Det var mange innspill og kommentarer i eiermøtet. Det er også mange som har kommet med sine vurderinger etter møtet. Her er noen av innspillene:
- Det betyr mye symbolsk å eie aksjer. Vedtektene bør endres slik at eksisterende aksjonærer kan beholde eierskapet.
- Foreslår endring til §1. Ikke kreve bosettelse, men eierskap av fast eiendom.
- Verdier skal være igjen på Røros – da bør ikke vedtektene ha begrensinger for verdiskaping på Røros.
- Ønsker å endre bostedsklausul fordi Ren Røros Strøm kan miste kunder utenfor Røros. Hvorfor skal de beholde Ren Røros Strøm som leverandør?
- Lett å rydde opp. Fjerne klausuler om bosted, fjerne krav om kundeforhold til strømselskapet, og fjerne klausul om maks 25 aksjer.
- Om det blir tvangsinnløsning, så kan det blir veldig dyrt for Ren Røros.
- Saken kan svekke selskapets omdømme og eventuelt føre til kundeflukt.
- Begrensing på 25 aksjer er fornuftig, men ønsker ellers å myke opp vedtektene.
- Saksutredningen til kommunen må gi god begrunnelse for hva de lander på.
- Aksjene har symbolverdi, det er en glede å ha disse aksjene. Det lille utbyttet du får kan du klare deg uten, men ikke aksjene.
- Børsnoter Ren Røros konsern.
- Godkjenn de som var aksjonærer på generalforsamlingen. Vedtektene håndheves for framtidige overganger.
- Krav om bosted begrenses til Norge.