Fornøyd: Nettsjef Lars Hofstad er fornøyd med at det ikke har vært noen alvorlige utfall i strømforsyningen i området til Røros E-verk Nett. Foto: Ren Røros

Gyda, og annet grusomt vær i det siste, har vært grei med strømforsyningen i Røros-regionen. Det har ikke vært noen alvorlige brudd på linjene mens uværet herjet.

Det sier nettsjef Lars Hofstad i Røros E-verk Nett. Han og hans team har vært på vakt de siste ukene, men har ikke hatt behov for å rykke ut for å rydde opp i linjebrudd. Det på et 380 kilometer langt høyspentnett og 330 kilometer lavspentnett. En viktig grunn er den nye linjen fra Tolga til Røros.

– Det nye linjen står støtt, den står til gull. Får vi brudd på den strekningen blir det mørkt på Røros. Dette viser at det var en riktig investering i nettet.

20 sekunder

Det har likevel vært noen utfall der strømmen har vært borte, men ikke mer enn 20 sekund om gangen. Det har skjedd elleve ganger i løpet av en natt, og berørt 863 av 6700 kunder i nettselskapet. Av dem som ble rammet var hele 555 hytter.

– Det er selvfølgelig beklagelig at strømmen forsvinner, selv om det er en kort periode. Vi har ikke fått noen klager på disse tilfellene, men hvis det har blitt skade for noen ber vi om den enkelte kontakter forsikringsselskapet – så kan vi ta en prat i ettertid.

Det er høyspentlinje forsynt fra Kuråsfossen, det som kalles Hitterdalslinjen, som ble rammet. Dette påvirket områdene Viken, Bukkvollan, Koiedalen, Kojan, Stensåsen, Feragen, Tamneset og frem til Haugatjønna i Brekken.

Kartoversikt fra Google. Illustrasjon: Google Maps

Hitterdalen: Det er langs denne linjen det ble elleve strømbrudd på 20 sekunder. Illustrasjon: Google Maps.

Geografisk hjelp

I hele uværsperioden har det ikke vært noen feil i lavspent-linjen. Hofstad sier nettselskapet har ryddet bra med skog, spesielt i Hitterdalen og rundt Aursunden.

– Det er litt sånn at geografien hjelper oss. Vi er øverst på fjellet, og det er lite høy skog i vår region. Det blåser mindre, og dermed blir det mindre problemer enn det våre kolleger i Tensio har opplevd.

Hofstad sier de har vært godt forberedt på Gyda og en periode med uvær. Han er glad for at de har sluppet utrykninger i det rufsete været med mye klabbet snø.

– Gyda har vært god med oss på Røros, men vi kunne likevel klart oss uten dette besøket.