I toppen av kirketårnet er det montert kameraer som overvåker det meste av bebyggelsen i sentrum. Foto: Trond Haugan.

Brannvesenet på Røros er dimensjonert høyere enn på andre steder av tilsvarende størrelse. Det er for å beskytte trehusbebyggelsen og verdensarven. Moderne teknologi, raskt fibernett og kontinuerlig bemanning av vaktsentralen bidrar til økt brannsikkerhet.

Fordi Røros bergstad er et verdensarvsted med tett trehusbebyggelse, er brannvesenet dimensjonert høyere enn på andre steder av tilsvarende størrelse.

For noen år siden ble brannberedskapen på Røros økt. I toppen av kirketårnet er det montert kameraer som overvåker det meste av bebyggelsen i sentrum. Noen av kameraraene er varmesøkende IR-kameraer som tidlig kan oppdage branntilløp.

På det nye beredskapssenteret i Havsjøveien får brannvakta dermed øyeblikkelig varsel om varme- og brannutvikling. En rask fibernettlinje fra kameraene og ut til beredskapssenteret gjør at informasjonen fra kameraene overføres til brannvakta i løpet av millisekunder.

I toppen av kirketårnet er det montert kameraer som overvåker det meste av bebyggelsen i sentrum. Foto: Trond Haugan

I toppen av kirketårnet er det montert kameraer som overvåker det meste av bebyggelsen i sentrum. Foto: Trond Haugan.

Noen av kameraraene er varmesøkende IR-kameraer som tidlig kan oppdage branntilløp. Foto: Trond Haugan

Noen av kameraraene er varmesøkende IR-kameraer som tidlig kan oppdage branntilløp. Foto: Trond Haugan.

Fibernettlinja er installert av Ren Røros Digital. At det er nettopp fibernett som brukes for å overføre videosignalene fra tårnet er ikke tilfeldig.

– Fibernett gir den raskeste, sikreste og mest stabile overføringen av informasjon, og det er det som betyr noe her, sier Øyvind Grytbak som er prosjektleder og senior systemkonsulent og hadde ansvaret for prosjektet.

– Fra kirka og til beredskapssentralen har vi ei rask intern fiberlinje som overfører informasjonen fra kameraene til brannvakta i sanntid, sier han. Dette er en egen privat linje som gjør at det for kunden er det samme som at kameraet har vært plugget i på nabokontoret. Vi har for eksempel hatt privat linje fra kunde på Røros til samme kunde i Stockholm.

Ren Røros Digital leverer også rask og direkte fiberlinje til en rekke andre aktører som har behov for en pålitelig intern nettoverføring.

På beredskapssenteret er det saksbehandler Terje Riseth Larsen og uttrykningsleder Geir Brean som betjener vaktrommet. De holder bl.a. øye med videobildene som kameraene i kirketårnet sender. Foto: Trond Haugan.

Hvis det skulle skje utfall, får vi faktisk beskjed om det før vi oppdager det selv. Det gir oss stor trygghet i arbeidshverdagen vår, sier Geir Brean. Foto: Trond Haugan

Hvis det skulle skje utfall, får vi faktisk beskjed om det før vi oppdager det selv. Det gir oss stor trygghet i arbeidshverdagen vår, sier Geir Brean. Foto: Trond Haugan.

Fiberlinja fra kirka til beredskapssenteret bidrar til at brannvakta alltid har oversikt over eventuell varmeutvikling i sentrum og dermed umiddelbart kan sette i verk tiltak.

På beredskapssenteret er det saksbehandler Terje Riseth Larsen og uttrykningsleder Geir Brean som betjener vaktrommet. De holder bl.a. øye med videobildene som kameraene i kirketårnet sender.

Terje Riseth Larsen forklarer at kameraene er svært følsomme og registrerer den minste varmeutvikling i sentrum:

– Under martnan nylig kunne vi registrere når Galåvolden hadde nystekte vafler. Hver gang de åpnet vaffeljernet registrerte de infrarøde kameraene varmen, og på skjermene kunne vi se hvor vaffeljernet stod, sier han.

Kameraene og varslingssystemet varsler vanligvis om langt alvorligere hendelser. For bare et par uker siden oppdaget kameraene en pipebrann som kunne ha endt galt.

– Vi fikk varsel om brannen fra kameraene og kunne se nøyaktig hvilket hus det var. Dermed kunne vi kalle opp 110 som raskt rykket ut med brannbil. Samtidig kunne vi overvåke brannen og se om den utviklet seg eller roet seg, sier han.

Muligheten for rask respons, gjør at det ikke har vært noen alvorlige branner i Røros sentrum på mange år.

– Fordi vi oppdager brannen tidlig, rekker brannvesenet å rykke raskt ut og vi unngår reelle husbranner, forklarer Terje Riseth Larsen.

Geir Brean sier seg enig og vil samtidig benytte anledningen til å rose fibernettlinja til Ren Røros Digital som gjør det mulig å oppdage branntilløp i sanntid.

– Fibernettlinja har en utrolig god stabilitet og at de selv overvåker den er et stor pluss for oss. Hvis det skulle skje utfall, får vi faktisk beskjed om det før vi oppdager det selv. Det gir oss stor trygghet i arbeidshverdagen vår, sier han.