Her kommer noen råd for hvordan dere sikrer dere en trygg sommer, slik at dere kan senke skuldrene i god trygghet. Foto: Natalya Zaritskaya.

Her er seks enkle tips som kan redde deg og mobiltelefonen, nettbrettet eller datamaskinen fra å bli hacket i sommer.

Seks ting man bør være obs på når man er på ferie:

1

Bruk mobildata, ikke koble til nettverk på farten.
Det er ofte fristende å koble til åpne nettverk for å spare litt data, eller bare av gammel vane. Slike nettverk er veldig risikofylt å koble til. Du vet aldri om noen har satt opp et falskt nettverk for å lure folk til å koble seg til. I verste fall kan all datatrafikk på nettverket bli fanget opp av uvedkomne og misbrukt, dette være seg passord, betalingsinformasjon, bilder osv. Det er også en risiko for at nettverkene blir brukt til å spre virus. Bruk heller mobildata gjennom 4g og 5g. Du kan enkelt dele mobildataen din med din datamaskin, spillmaskin eller nettbrett, ved å trykke på «dele nettverk» på mobiltelefonen. Husk at i EU og EØS har du like mye inkludert data i ditt abonnement som hjemme i Norge.

2

Ikke klikk på alt som glitrer.
Selv om det er ferie så må vi ikke glemme vår fornuft. Ikke klikk ukritisk på lenker og nedlastinger. Tenk gjennom om du stoler på avsendere! Er det en ny nettbutikk du er innom så gjør litt undersøkelser om butikken (f.eks. google søk på erfaringer, eiere osv.).

3

Bruk ladekondom!
Skal du lade på farten via USB kontakter så husk å bruke et ladekondom, også kalt datablokkerer. Dette er en liten overgang som du setter i USB kontakten, som du igjen plugger ladekabelen din i. Denne overgangen blokkerer alt annet enn strøm, og gjør det dermed umulig å overføre virus som slike USB kontakter kan bli brukt til. Et Ladekondom eller datablokkerer koster ikke mange kronene og kan brukes uendelig mange ganger.

4

Pass på enhetene dine.
Ha alltid kontroll på enhetene dine, ikke legg de igjen på hotellrommet eller andre steder. Dette gjelder også tilbehør som eksterne harddisker, minnepinner, digitalkameraer osv. Da de enten kan bli stjålet eller kanskje enda verre at de blir infisert med virus eller spion programvare som du ikke legger merke til.

5

Dobbeltsjekk henvendelser.
Det er kjedelig å lese jobb epost på ferie, men endel av oss gjør det likevel. Pass på, sommeren er høysesong for svindel. Får du en melding om at du for eksempel må godkjenne en betaling fra sjefen din, så ring direkte til sjefen å få det bekreftet. Dobbeltsjekk alltid henvendelser du får fra en annen kilde enn henvendelsen kom fra.

6

Ikke bruk offentlige datamaskiner.
Noen hoteller har felles datamaskiner som man kan bruke fritt. Ikke bruk disse, de kan fort være infisert med virus som leser av alt som blir trykket inn på datamaskinen. Dette kan føre til at dine passord eller betalingsinformasjon blir stjålet og misbrukt.