Barn og unge vokser i dag opp på internett. Foto: Ludovic Toinel.

Den 6. februar var det «Safer Internet Day», og årets tema var et bedre internett for barn. Med visjonen om at barn skal være beskyttet, styrket og respektert på internettet. Hvorfor er dette så viktig?

Barn og unge vokser i dag opp på internett

Av landets niåringer bruker 48% sosiale medier og bruken øker med alderen, for 13 åringene er andelen opp i 97% . De spiller spill, ser barne-tv, lærer seg nye ting, får seg nye venner og blir uvenner med gamle venner på nettet. De har rett og slett store deler av livet sitt på nettet.

Hvorfor kan barns bruk av internett være en utfordring?

Internettet ble ikke designet for å være en trygg lekeplass for barn. Internett er bygget for å være åpent og tilgjengelig. Her viskes ofte alder, identitet og normer ut. Man kan i stor grad få tilgang til det man vil og hvem som vil kan utgi seg for å være den man selv ønsker. Dette skaper noen helt andre spilleregler enn man finner i den fysiske verdenen, og det blir mye vanskeligere å skjerme barna fra de voksne sin verden.

Konsekvensen av dette er også synlig i Medietilsynets undersøkelse om unge sin bruk av sosiale medier. Den viser at blant annet at:

  • 40% av unge i alderen 9-18 år har fått stygge kommentarer på nettet skrevet om dem.
  • 32% av unge i alderen 9-18 år har opplevd å bli utestengt fra en gruppe eller at noen ikke har latt de få delta.
  • 23% av unge i alderen 9-18 år har opplevd at noen har truet dem på nettet.
  • 21% av unge i alderen 9-18 år har blitt mobbet via nett det siste året.
  • 44% av unge i alderen 13-18 år har fått tilsendt nakenbilder av andre.
  • 43% av unge i alderen 13-18 år har fått forespørsler om å dele nakenbilder av seg selv.

Tall fra Medietilsynets «Barn og medier» undersøkelse 2022.

[monsterinsights_popular_posts_inline]

Hvordan kan du hjelpe ditt barn med å navigere trygt i internettjungelen?

Snakk med barna om digital sikkerhet

Det viktigste av alt er å involvere seg i barns bruk av nettet, på samme måte som man involverer seg i barn sin hverdag på skolen og fritid. Snakk med de om personvern og grensesetting. Diskuter med de om farene ved å dele personlig informasjon, hvordan gjenkjenne nettmobbing og trakassering, og hvordan man kan håndtere dette. Det kan være lurt å tenke over hvordan du tar opp disse temaene med barna:

  • Ikke vær moraliserende, fokuser heller på bevisstgjøring.
  • Ikke være dømmende av barns handlinger, i stedet fokuser på å vær oppklarende.

Vær et forbilde

Sett ett godt forbilde for hvordan du mener dine barn bør oppføre seg og navigere på internettet. Handling sier mer enn tusen ord. Hvis du selv ikke følger gode råd vil det kunne bli vanskelig å få barna til å gjøre det.

Lær de unge å tenke kritisk

Ved å lære de unge å stille spørsmål ved det de leser og ser på nettet vil de kunne unngå å bli lurt. Å være litt skeptisk er veldig nyttig på internett hvor alle kan skrive alt mulig. Det er ingen kildekritikk innebygd i internett slik det er i avisen, skoleboken eller klasserommet. Dette betyr at brukerne selv må utøve denne funksjonen. 2024 har allerede blitt døpt av mange til året for kunstig intelligens (KI), den raske utviklingen og utstrakte bruken av KI vil sette enda høyere krav til vår kritiske tenking i tiden som kommer.

Hold deg selv oppdatert

Nye trender og trusler kommer og går i rykende fart. For å kunne diskutere sikker bruk av internett med de unge er det derfor viktig å kunne holde seg oppdatert på det som skjer. Husk derfor på å lese nyhetsbrevene fra Ren Røros fremover. Får du ikke nok av digital sikkerhet kan vi også varmt anbefale å ta en titt på følgende ressurser på nettet:

  • https://www.barnevakten.no – En selvstendig stiftelse som formidler fakta og råd om barn, unge og medier.
  • https://nettvett.no – En tjeneste levert av NORsis som leverer informasjon, råd og veiledning om sikrere bruk av Internett.
  • https://slettmeg.no – En tjeneste levert av NORsis som hjelper privatpersoner med å få slettet profiler eller informasjon om en selv fra internett.